Nieuw(s)

U-talent conferentie 2019

Op dinsdag 16 april is een deel van de docenten van de exacte vakken samen met een groep enthousiaste U-talent leerlingen uit V5, afgereisd naar de Universiteit van Utrecht voor het jaarlijkse Bètafestival. Het programma van de U-talentconferentie ging van start met een openingslezing van Prof. Dr. Bert Theunissen; waarin hij uitlegt dat het verwachtingspatroon van mensen m.b.t. het ontstaan van een evenwichtig ecosysteem in de Oostvaardersplassen niet overeenkomt met de biologische realiteit van ‘de wildernis’ waarin o.a. het voedselaanbod de populatiegrootte van grazers reguleert. Terwijl onze leerlingen in de botanische tuinen imker-kleding aantrokken om met een imker de bijenkorven te inspecteren, waren er verschillende keuze-workshops voor de docenten van de wetenschap achter reclames (in korte tijd een boodschap overbrengen die blijft hangen) tot vakspecifieke lezingen zoals die over de elektrische activatie van het hart. Tussen de eerste en tweede workshopronde, vond het Leerlingfestival plaats waarbij leerlingen van U-talent scholen schoolprojecten konden tonen aan het publiek. Er werden inspirerende projecten getoond van het programmeren van neurale-systemen en kunstmatige intelligentie tot zelfgebouwde windturbines. Onze leerlingen hebben met veel enthousiasme de resultaten van het algenproject getoond. Tijdens deze praktische opdracht van biologie hebben leerlingen van V5 in groepjes hun kennis over fotosynthese toegepast door een bioreactor te ontwerpen en te bouwen. Tijdens de afsluiting van de conferentie kregen onze leerlingen van de jury te horen dat ze met dit schoolproject de derde prijs hadden gewonnen!

Musical Mamma Mia!

Ruim 60 leerlingen zijn betrokken bij de jaarlijkse musical ‘Mamma Mia!’. De voorstellingen zijn op dinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 april om 20:00 uur. Kaarten kosten €7,50. Klik hier om naar de website te gaan!

TedX

Donderdag 28 maart organiseerden leerlingen uit vwo 5 voor de vierde keer een TEDxYouth. HNL heeft een officiële licentie. Het thema voor dit jaar was 'What if'. Acht sprekers gaven weer acte de presence en vertelden over onder andere drones, wilde dieren filmen en nog veel meer. Er waren weer interessante sprekers. Van 'wildlife filmen tot drones en van hiphop tot klimaatverandering.

U_talent_conferentie.jpeg