Nieuw(s)

Enquête HNL Fair Fashion Project.

Het HNL Fair Fashion project is een project over duurzame kleding. Tijdens dit project hebben leerlingen van de eerste en de tweede klassen een manier bedacht om mensen bewust te maken over hoe vervuilend de mode industrie is voor het milieu. In onderstaande tekst gaan wij jullie door het leven van een paar shirts leiden.

Verbouwing van grondstoffen

Grondstoffen zoals katoen en linnen zijn erg vervuilend voor het milieu, tenzij ze biologisch worden verbouwd. Er worden duizenden liters water gebruikt per shirt, omdat katoenplanten veel water nodig hebben, ook worden ze bespoten met giftige stoffen. Als katoenen shirts worden gekleurd wordt het restafval gedumpt in rivieren, waardoor vissen en andere waterdieren doodgaan of giftig zijn om te eten. Vissersdorpjes in de buurt gaan daardoor snel failliet.

Transport

Soms denk je dat het vervoer van spullen niet veel kilometers aflegt, omdat het binnen een dag bij jou is. Maar het gaat de hele wereld over via het vliegtuig en de boot naar jou. dat is heel erg milieuvervuilend, dat is erg slecht voor de natuur. De vliegtuigen en de boten stoten heel erg veel CO2 af daardoor stijgt de temperatuur op aarde en smelten de ijskappen op de noordpool. Nadat de shirts uit de fabriek klaar zijn (lees hieronder) dan worden ze nog een keer vervoerd, maar dit keer naar de winkels.

Arbeid

Wanneer de boten en vliegtuigen aankomen in landen als Turkije, China, Amerika en India worden ze met de hand in elkaar genaaid door mensen. Deze mensen werken vaak 14 uur per dag en krijgen minder dan een euro per uur betaald. Vaak zijn deze mensen ook nog kinderen die werken om hun ouders te helpen het gezin te ondersteunen.

Enquête

Nadat je de bovenstaande tekst hebt gelezen zou het ons heel erg helpen als je de enquête invult die wij hebben gemaakt. Je hoeft alleen maar op de link te klikken die hieronder staat en een paar korte vragen beantwoorden.

Namens het milieu heel erg bedankt!

Robert-Jan, Kik, Miguel, Benten, Julia en Douwe (greenfashion team)

Link: https://docs.google.com/forms/d/1vtYvAM7OymBYZd6HnCzbjThYUUXMzM6v5YPPBW7j_No/edit

Plankenkoorts

Woensdag 20 november is het weer zover, Plankenkoorts! Heb je een spetterende act, geef je dan op door een mail te sturen naar: wij@hetnieuwelyceum.nl of ryd@hetnieuwelyceum.nlAlles mag: zang, dans, cabaret, muziek of iets anders…Ook dit jaar willen wij muzikale acts zoveel mogelijk live begeleiden door een band met docenten en leerlingen (veel leuker dan met een karaoke file!). Graag opgeven VOOR vrijdag 8 november. Wij hebben het volgende nodig van geïnteresseerden:

Naam (namen):
Klas:
Telefoonnummer:
Wat ga je doen:
Begeleiding nodig: ja/nee
Indien muzikale begeleiding nodig is, wat:

Arne Rydell en Robin Wijkamp

Studiedagen 2019

Donderdag 21 november en vrijdag 22 november (school gesloten).

Masterclasses Taal, Cultuur, Mens en Maatschappij V5, V6 en H5

Dit jaar weer organiseert de Universiteit Utrecht voor V5 en V6 leerlingen 19 masterclasses over taal, cultuur, mens en maatschappij. De masterclasses gaan over diverse onderwerpen: van taal, recht, filosofie, media en communicatie tot geschiedenis, economie, sociologie, onderwijs en kunst. De masterclasses duren een dag en bestaan uit hoorcolleges, werkcolleges en soms rondleidingen of excursies. Een masterclass is de uitgelezen kans om je verder te verdiepen in een bepaald onderwerp of om inspiratie op te doen voor je profielwerkstuk. Je maakt mee hoe het er op de universiteit aan toe gaat, waardoor een masterclass ook kan helpen bij je studiekeuze. Bovendien ontmoet je scholieren met dezelfde interesses. Voor een overzicht van de masterclasses, klik hier voor de brochure. Christine Boucharel (bol@hetnieuwelyceum.nl)