U-talent

Op HNL zijn we sinds 2013 betrokken bij het U-talent programma, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Dat betekent, dat getalenteerde leerlingen twee dagen per maand aan de universiteit of de hogeschool deelnemen aan uitdagende bètaprojecten die heel duidelijk vakoverstijgend zijn (wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde).

In vwo4 en havo3 beginnen we met een gedegen selectie voor deze kleine groep bètatalenten (ongeveer 6 per jaar), op basis van een motivatiebrief en -gesprek, de cijfers en de leningen van bètadocenten en mentoren. De gelukkigen gaan dan in havo 4 en 5 of in vwo 5 en 6 deelnemen aan dit zogenaamde "Academieprogramma". Bij goed gevolg krijgen ze dan bij hun diploma een begerenswaardig certificaat van de universiteit.

Daarnaast doet een grotere groep leerlingen (10-15 leerlingen) zowel op de havo als op het vwo mee aan het schoolprogramma (ook de Academie-leerlingen), dat op HNL zelf georganiseerd wordt door de bètasecties. Deze laatste groep leerlingen werkt met zogenaamde "schrapkaarten", waarbij ze bepaalde lessen mogen "schrappen" om in die tijd te werken aan hun schoolprogramma in een aparte ruimte. De ervaring leert, dat het vertrouwen en het beroep op zelfstandigheid en werken in groepjes heel erg motiverend kan zijn. Ook deze projecten zijn vakoverstijgend en heel uitdagend van karakter. Bij goed gevolg krijgen deze leerlingen bij hun diploma een certificaat van de school.

U-talent in de onderbouw

In de onderbouw kunnen leerlingen al kennismaken met het U-talent programma.
Samen met een groepje enthousiaste leerlingen die wetenschap ook leuk en interessant vinden, onderneem je leerzame activiteiten tijdens pauzes of op een vast momenten in de week na je reguliere lessen. Het aantal leerlingen dat mee kan doen is beperkt dus ben er snel bij!

Klas 1

Bouw samen met andere kinderen een Lego Robot, leer hoe je deze robot kunt programmeren en doe mee aan een wedstrijd tegen andere scholen (De Lego League). Leer over bijzondere planten en dieren in het tropisch regenwoud van een echte wetenschapper van de Universiteit Utrecht of doe leuke proefjes in ons lab op school en leer meer over de waterstofauto.

Klas 2

Je leert stap voor stap een Arduino computer te programmeren en bouwt samen aan een Arduino Robot. Je leert een echte programmeer taal C/C++ Kom meer te weten over de plastic soep in de oceanen en leer hoe je zelf bioplastic kunt maken in ons schoollab. Leer in een module meer over scheikunde en doe verschillende proefjes.

Klas 3

Leer alles over het programmeren en bouwen van een echte Arduino robot. Ervaring met programmeren is niet nodig. Ga op excursie naar de universiteit om twee dagen alles te leren over een onderwerp naar keuze (ziekenhuisbacteriën, de vouwing van eiwitten, evolutie, architectuur, natuurkundige krachten of programmeren). Doe verschillende natuurkunde proeven in ons eigen schoollab.

Aanmeldingsformulier