U-talent

Op HNL zijn we sinds 2013 betrokken bij het U-talent programma, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Dat betekent, dat getalenteerde leerlingen twee dagen per maand aan de universiteit of de hogeschool deelnemen aan uitdagende bètaprojecten die heel duidelijk vakoverstijgend zijn (wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde). 

In vwo-4 en havo-3 beginnen we met een gedegen selectie voor deze kleine groep bètatalenten (ongeveer 6 per jaar), op basis van een motivatiebrief en -gesprek, de cijfers en de leningen van bètadocenten en mentoren. De gelukkigen gaan dan in havo-4 en -5 of in vwo-5 en -6 deelnemen aan dit zogenaamde "Academieprogramma". Bij goed gevolg krijgen ze dan bij hun diploma een begerenswaardig certificaat van de universiteit.

Daarnaast doet een grotere groep leerlingen (10-15 leerlingen) zowel op de havo als op het vwo mee aan het schoolprogramma (ook de Academie-leerlingen), dat op HNL zelf georganiseerd wordt door de bètasecties. Deze laatste groep leerlingen werkt met zogenaamde "schrapkaarten", waarbij ze bepaalde lessen mogen "schrappen" om in die tijd te werken aan hun schoolprogramma in een aparte ruimte. De ervaring leert, dat het vertrouwen en het beroep op zelfstandigheid en werken in groepjes heel erg motiverend kan zijn. Ook deze projecten zijn vakoverstijgend en heel uitdagend van karakter. Bij goed gevolg krijgen deze leerlingen bij hun diploma een certificaat van de school.


U-talent onderbouw

U-talent is een extra schoolprogramma waarmee onze school samen met de universiteit, leerlingen die geïnteresseerd zijn in natuurkunde, scheikunde, biologie of wiskunde extra uit wil dagen. Samen met een groepje enthousiaste leerlingen die wetenschap ook leuk en interessant vinden, onderneem je leerzame activiteiten tijdens pauzes of op een vast momenten in de week na je reguliere lessen. Het aantal leerlingen dat mee kan doen is beperkt dus ben er snel bij!

U-talent (klas 1)

Bouw samen met andere kinderen een Lego Robot, leer hoe je deze robot kunt programmeren en doe mee aan een wedstrijd tegen andere scholen (De Lego League). Leer alles over kettingreacties of meng stoffen tijdens verschillende scheikunde proefjes in het lab bij ons op school. Daarnaast is er een excursie waar je meer leert over bijzondere planten en dieren in het tropisch regenwoud van een echte wetenschapper van de Universiteit Utrecht.

U-talent (klas 2)
Bouw samen met andere kinderen een Lego Robot, leer hoe je deze robot kunt programmeren. Later in het schooljaar doe je verschillende natuurkunde proefjes en leer je meer over hoe je zelf een computer game kunt maken. Kom meer te weten over de plastic soep in de oceanen en leer hoe je zelf bioplastic kunt maken in ons schoollab.

U-talent (klas 3)

Doe verschillende natuurkunde proeven in ons eigen schoollab. Je ontwerpt en bouwt een arduino - robot en leert stap voor stap een echte programmeertaal C/C++ waarmee je deze robot aanstuurt. Ervaring met programmeren is niet nodig. Later in het schooljaar leer je meer over ons sterrenstelsel en technieken om daar zelf de mooiste foto’s van te maken. Ga op excursie naar de universiteit om twee dagen alles te leren over een onderwerp naar keuzen (ziekenhuisbacteriën, de vouwing van eiwitten, evolutie, architectuur, natuurkundige krachten of programmeren).