Nieuw(s)

Geen woorden maar daden!

Op 12 maart was de raadszaal van De Bilt gevuld met bijzonder publiek. Een dertigtal leerlingen van Het Nieuwe Lyceum ontmoetten er de lijsttrekkers van op een na, alle partijen in de gemeente De Bilt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaven de jongeren hun ideeën over een duurzame toekomst voor De Bilt. De vierdejaars leerlingen van het HNL hadden zich een week eerder inhoudelijk voorbereid in een middag met workshops die ingenieursadviesbureau Sweco speciaal voor hen verzorgde. Daar kwamen moodboards uit voort, vol met ideeën, wensen en kansen voor een duurzame toekomst. Die vormden de basis voor de ontmoeting met de lijsttrekkers. Burgemeester Sjoerd Potters opende de avond. Hij vond het een voorrecht om in gesprek te gaan met de generatie van de toekomst en nodigde de leerlingen uit om de lijsttrekkers het vuur aan de schenen te leggen. In twee rondes voerden de leerlingen tafelgesprekken met de politici over onderwerpen als digitalisering, gezondheid en veiligheid, mobiliteit, klimaatverandering, circulaire economie en energietransitie. Er ontstond een levendige uitwisseling van ideeën. De lijsttrekkers waren onder de indruk van de creativiteit en de ambitie van de aanwezige leerlingen. https://debiltinbeeld.nl/2018/03/14/jongeren-inspireren-lijsttrekkers-duurzaam-bilt/

Getallendag

Op vrijdag 23 maart gaan ze terug in de tijd, naar het begin van de wiskunde, naar het begin van het wetenschappelijk denken. De oude Grieken konden tellen en wisten dus wat getallen waren. Ze zagen ook hoe belangrijk getallen zijn voor het verklaren van de verschijnselen in de wereld. Pythagoras en zijn volgelingen dachten zelfs, dat getallen de essentie vormden van de wereld. Tot ineens …. getallen leken te spoken. Wat was er aan de hand?

Grote wetenschappers hebben door de eeuwen heen aan het raadsel gewerkt. Op Getallendag onze leerlingen uit V5 ook, de hele dag, op de tweede verdieping. Geef ze rust en ruimte, want hun ontdekkingen kunnen schokkend zijn en duizelingwekkend.

TEDx op het HNL op 8 maart 2018

Het thema dit jaar was MAKE A DIFFERENCE. We hadden wederom geweldige sprekers. Onder andere Lisa Westerhof, oudleerlinge, Olympisch zeilster en KLM-pilote en Ruurd Oosterwoud, die het platform DROG tegen nepnieuws heeft opgericht! Dit waren de sprekers: Merijn EveraartsAnna NoyonsJulian JordanLisa WesterhofOlivier MullerPaul Louis IskeRuud OosterwoutSanne Kooiman en Wouter Kroese

Loting?

Voor het geval dat we moeten loten (zoals vorig jaar in de tweede ronde), hebben we de lotingsprocedure gewijzigd. In de tweede ronde geldt voortaan alleen voorrang voor leerlingen uit de gemeente De Bilt (en niet meer voor broers/zussen van onze leerlingen. Deze voorrang geldt nog wel voor broers/zussen in de eerste ronde).

Science Fair 2018 "The Great Escape"

Science Fair 2018: “The Great Escape” Een unieke samenwerking tussen drie middelbare scholen regio Utrecht. Dat middelbare scholen die niet onder hetzelfde bestuur vallen samen iets organiseren komt weinig voor. Maar het Corderius College Amersfoort, het Christelijk Lyceum Zeist en Het Nieuwe Lyceum Bilthoven bundelen de krachten voor hun leerlingen. Op vrijdag 16 februari was de Science Fair in Bilthoven voor de U-talent leerlingen uit 4havo, 5vwo en 6vwo. Het U-Talentprogramma van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en VO-scholen uit de regio (u-talent.nl) biedt leerlingen de kans zich extra te verdiepen in de bètavakken. Tijdens de Science Fair 2018 met als thema “The Great Escape” werden leerlingen eerst geïnspireerd om te ontsnappen naar de ruimte door een lezing van planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet (www.planeetonderzoeker.nl). Hierna gaven de leerlingen zelf workshops aan elkaar. De 5vwo leerlingen van onze school waren al maanden bezig om in samenwerking met Marvin Chin (VR-escape Utrecht) twee professionele escape rooms te maken. De escape rooms hadden diverse bèta gerelateerde puzzels die moesten worden opgelost om te kunnen ontsnappen uit de gevangenis of om de wereld te redden van de ondergang. De andere leerlingen gaven workshops met een diversiteit aan onderwerpen. Zo gingen er leerlingen kennismaken met “Tinkeren” (gelijktijdig denken en doen), de zelfontworpen robot “Leaphy “ programmeren en zich op vele reeksen en sommen storten of zich afvragen: is dit Magic or Science?

First Lego Legue Beneluxfinale

Een groepje getalenteerde Bèta brugklasleerlingen van Het Nieuwe Lyceum heeft deelgenomen aan de Beneluxfinale van de First Lego League in Leeuwarden. De First Lego League is een robotwedstrijd waarbij binnen twee minuten op een wedstrijdtafel zoveel mogelijk missies uitgevoerd moeten worden met een door de leerlingen zelf geprogrammeerde en ontworpen robot. De leerlingen hebben zich hier de afgelopen maanden voor en na school op voorbereid.

Bij het tweede onderdeel, de science fair, werden oplossingen gepresenteerd die bij kunnen dragen aan het verminderen van het wereld drinkwaterprobleem. Hiervoor hebben de leerlingen een destillatieopstelling gemaakt waarmee zand en zout uit vervuild oppervlaktewater gefilterd kan worden, met als doel de opstelling te verduurzamen en betaalbaar te maken hebben de leerlingen vervolgens een zon-destillatie opstelling gebouwd. In een proefopstelling hebben ze aan kunnen tonen welk materialen de opbrengsten van zon-destillatie kunnen vergroten.

De finale was een leuke ervaring, waarbij er veel geleerd is van de teams die door zijn naar de wereldfinale in Noord-Amerika. Ieder jaar is er een nieuw thema en een nieuwe wedstrijdmat. De leerlingen hebben aangegeven dat ze graag door willen bouwen aan een nieuwe robot. Daarnaast zijn ze druk bezig met de 3D printer en gaan ze starten met een scheikunde project over smaak en geurstoffen.

Versterkt Taalonderwijs

Het Nieuwe Lyceum biedt de mogelijkheid om versterkt talenonderwijs (VTO) te volgen. Om de uitblinkers op onze school uit te dagen, kunnen zij ervoor kiezen om naast Cambridge-Engels aanvullende lessen Duits, Frans of Spaans te volgen. Derde klas: Je kunt naast de reguliere lesstof, ook werken richting een extra diploma. Dit versterkt talenonderwijs werpt in de toekomst zeker zijn vruchten af. Na het succesvol voltooien van het examen krijg je een internationaal erkend diploma: DELF junior A2 (Frans), DELE escolar A1 (Spaans, alleen VWO) en het Goethe-certificaat A2 (Duits).

Duits: Goethe-certificaat (A2) Aanvullende informatie Contact: drs. M. Linckens Frans: DELF junior (A2)   Aanvullende informatie Contact: mw. C.S. Boucharel Spaans: DELE escolar (A1)  Extra les in periode 3 Aanvullende informatie Aanmelden Contact: mw. drs. I.L. Sickler-Westerink

Bovenbouw:Frans: DELF junior (B1-B2)    Extra les vanaf periode 2 Aanvullende informatie Aanmelden: mw. C.S. Boucharel Spaans: DELE escolar (A2-B1)  Extra les in periode 3 Aanmelden Contact: mw. drs. I.L. Sickler-Westerink

aankondiging.jpg